De 41ste Hornenacht in Altweerterheide

Hornenacht 2014

Nieuw voor dit jaar aan de Hornenacht is dat sinds dit jaar Autosportclub Van Hornerijders uit Weert en Racing Team Moustache uit Bocholt (B) in deze 41e nachtrit samen werken waardoor beide van elkaars wedstrijdgebied gebruik kunnen maken en dus hebben we dit jaar een nieuw wedstrijdgebied in Belgie. En dat maakt deze rit extra bijzonder.

De start, rust en finish is allemaal in Altweerterheide (vlakbij Weert, aan de Belgische grens) in het , al jaren vaste, thuishonk restaurant-zaal De Schuttershoeve. Deze heeft sinds vorig jaar een nieuwe uitbater: wat voorheen al goed was is nu sterk verbeterd. De rit wordt uitgezet door Adri Funhoff, Oscar Korsten, Bart den Hartog en Ad van der Werf. Hier zit jaren ervaring achter! Er wordt 4 klassen gereden: Historisch Sport (tot 1979), Historisch Toer (tot 1979) en Open Sport en Open Toer. Historisch Sport rijdt dezelfde route als Open Sport en dat ook bij de Toer-klasse. Mooie verdeling voor ruim 45 deelnemers.

Deze rit van de NRF wordt al jaren tegelijk gereden met de NOL van de AMAC. Je moet keuzes maken in ons leven en Huub , mijn chauffeur en eigenaar van de Giulietta TI, woont in Weert, dus….. Wij doen dit al jaren samen. Huub heeft de auto weer prima geprepareerd. Dus op tijd naar Altweerterheide. In de zaal worden we ontvangen door vele bekenden. Deze keer zelfs de winnaarskoppel van de historische Tulpenrally: Alexander Leurs en Peter van Hoof in hun gifgroene Opel Ascona.

Om 17.06 starten we met een Bol-pijl (altijd langste route! in deze rit…reglementen!). Dit is wel een rustig inkomertje. Dan gaan we de landsgrens over en beginnen met Baril. Hier nagenoeg alles goed gereden, behalve als je de weg doorrijdt die je niet moet hebben en een letter staat. Geschreven en direct merken dat je verkeerd zit..got…en veel meer. Jammer! Door…..Blinde Lijn.. goed meten…toch ..weer een gemist (langsrijder in het donker). Nu Pijlen kortste: hier 1 letter gemist doordat de pijl begint óp het kruispunt, volledig gedekt. Als je de bermlijn rechtdoor denkt valt ie erin. Velen met mij dachten dat de aanrijrichting anders was. Nu de visgraat met afstanden, verhard en onverhard, verdeeld over 4 stukken. Het laatste stuk is geneutraliseerd. Dit omdat er iemand asbestafval gestort had naast de vuilnisstort op onverhard weggetje. Dus na stuk C ging het rechtstreeks naar de Schuttershoeve voor heerlijke warme maaltijd met oa Limburgse specialiteit: zuur-vlees. Hier horen we het ernstige nieuws van het ongeluk wat in de NOL is gebeurd. Toch flink schrikken.

1 uur rust en om 22.18 uur weer starten. En beginnen met korte Bol-pijl.. weer opletten: langste route! Pijlen en Punten gaan we rijden. Dit betekend: alles schrijven naar en op pijl en naar punt alleen wat op punt kan staan. Best pittig en mooi om te doen. Bij iets verlegde wegsituatie een controle gemist. Dan ingetekende lijn, mooie stuk maar weinig bijzonder. Dan Grensbenadering goed opletten. Juist hier opletten om puntjes aan eind van de weg te rijden. De uitzetter heeft bij overgang van kaarten bij laatste kaartsituatie, de een zonder puntje gedaan en de volgende kaart mét puntje, dus dan wel inrijden en controle halen. Die had ik, maar door ander toeval, vraag het me maar. En dan het laatste, mijn specialiteit: Horneland systeem ofwel punten vrije route. We rijden de 23 punten af op 2 kaarten. Kriskras onder Weert langs. Toch wel 1 niet goed gestempeld door lange afstand niet goed gereden, nét iets te ver. Er stond een rode en een blauwe stempel. De blauwe stond toch 50 meter terug op dezelfde parkeerplaats en de rode stond in het licht en daar rij je naar toe: fout! Wat een leuke sport hebben we toch.

Zo net na middernacht teruggekomen op Schuttershoeve kregen we daar een broodje ‘rallykroket’ en kop soep. Wat een verwennerij weer. Daarna bijpraten en afwachten op uitslag met een glaasje bier in de hand. Ad mengt zich tussen de deelnemers om eenieder de wijsheid van het goede rijden van de route bij te brengen. Ook Adri, Oscar en ook Bart hebben dit met glans deze rit gedaan: Complimenten!

Het winnaarskoppel van de Tulpenrally 2014, Alexander Leurs en Peter van Hoof hebben bewezen dat ze het nog steeds goed kunnen: zij zijn 1e geworden in Historisch Sport. De Prachtige wisselbeker…ehh auto….gaat naar Zeeuws Vlaanderen: Simon en Suzan van Hoeve. Alle winnaar gefeliciteerd.
Volgend jaar wéér!

Uitslag:

Open Toer:
1e Leon Jaspers – Tonny Franco
2e John Rademakers – M. Schreurs
3e Jos Banken – Jos Ceyssens

Open Sport:
1e PatrickTensen – Lambert Vermeulen
2e Walter Bergers- Ivana Bergers
3e Anton Poel – Edwin van der Looy

Historisch Toer:
1e Simon van Hoeve – Susan van Hoeve
2e Hans Jubbega – Ingrid Strijdveen
3e Marcel Klaas – Eddy Smeets

Historisch sport:
1e Alexander Leurs – Peter van Hoof
2e Jos Heitzel – Jan Timmers
3e Janhein de Rooij - Patrick Sleutjes

Wisselbeker: Simon van Hoeve – Susan van Hoeve (1e jaar)
- Jos Jurriëns, Hornenacht 2014

Terug naar de homepage